Endless OS – sistem de operare light, bazat pe Linux

Endless OS – sistem de operare light, bazat pe Linux

Endless OS este un sistem de operare gratuit, foarte light, este bazat pe Linux și se poate instala fie alături de Windows (dual boot), fie independent. Interfața grafică este foarte ușor de utilizat și seamănă destul de mult cu Android. Pot ...

Endless OS este un sistem de operare gratuit, foarte light, este bazat pe Linux și se poate instala fie alături de Windows (dual boot), fie independent.

Interfața grafică este foarte ușor de utilizat și seamănă destul de mult cu Android. Pot spune că acest aspect m-a făcut curios încât să încerc imediat sistemul.

Cui se adresează Endless OS

Endless OS poate fi folosit de toată lumea ca sistem secundar, în paralel cu Windows (dual boot). Adică îl instalăm alături de Windows iar la pornirea PC-ului/laptopului vom putea alege ce sistem să pornim.

Ca sistem principal, consider că Endless OS este excelent pentru școlari, pentru începători, sau pentru persoanele care folosesc în general aplicații de bază precum browser, skype, facebook, youtube, editor de text, etc.

Cei care sunt obișnuiți cu Android, cu siguranță vor îndrăgi Endless OS.
Endless OS
Cerințele de instalare pentru Endless OS sunt următoare:

– obligatoriu procesor pe 64 biți (majoritatea calculatoarelor după 2010 sunt pe 64 biți)
– recomandat un spațiu de minim 16 GB (după instalare sistemul și aplicațiile de bază ocupă doar 7 GB, dar veți avea nevoie pentru aplicațiile suplimentare)
– recomandat 2 GB RAM

Cum se instalează Endless OS

Endless OS se instalează incredibil de simplu deoarece site-ul oficial vă pune la dispoziție un tool pe care îl descărcați de aici.

Cu acest tool fie creați un stick bootabil ce o să conțină varianta live a lui Endless OS sau puteți să selectați opțiunea de a-l instala direct din Windows.

Deci e ca și cum ai instala o aplicație obișnuită. Deschideți toolul iar acesta va începe descărcarea și apoi va instala Endless OS. În acest fel, poți păstra atât Windows-ul cât și Endless OS iar la fiecare pornire vei avea opțiune de a selecta care din cele două sisteme dorești să pornească.

Testul 1 cu Endless OS:

Am instalat Endless OS pe mașină virtuală pentru a testa cum se mișcă și sunt plăcut impresionat. I-am alocat 1 singur procesor, 1 GB RAM și instalat pe un M2 SSD sistemul a bootat în doar 15 secunde.

După cum se vede în clipul ce l-am filmat, se mișcă foarte bine chiar și cu resurse limitate, mai puțin aplicația de Facebook care m-a cam pus să aștept, în schimb browserul încarcă rapid paginile. Word-ul se încarcă și el foarte repede.

A doua bootare din clip am realizat-o alocând pe mașina virtuală 2 procesoare și 2 GB RAM. Bootarea s-a făcut tot în 15 secunde, dovadă că depinde în mare parte de viteza unității de stocare. De data aceasta chiar și aplicația de Facebook s-a încărcat aproape instant. Probabil are un script ceva, care solicită procesorul.

Pentru a nu încălca drepturi de autor nu mi-am permis să filmez cum rulează un clip video pe youtube. Vă pot spune că în primul caz cu 1 singur procesor și 1 GB RAM clipurile HD sacadează. Optim să aveți două procesoare și 2 GB RAM pentru că după cum se vede din task managerul chrome, un clip HD solicită destul de mult procesorul și ocupă 200 MB RAM.
Endless OS resurse

Testul 2 cu Endless OS:

De asemenea am instalat Endless OS și pe propriul netbook Toshiba NB500 (Procesor Atom 1,6 GHz, 2GB DDR2, placă video încorporată, hard disc clasic). După ce s-a finalizat download-ul, instalarea a durat aproximativ 15 minute, iar sistemul bootează în 1 minut și 20 secunde.

Cam tot atât îi ia și lui Windows 7 Starter să booteze, din momentul când apăs butonul de pornire și până se încarcă antivirusul. Diferența este că după instalare Endless OS ocupă 7 GB cu tot cu aplicațiile de bază, în timp ce Windows 7 Starter ocupă 20 GB cu utilitarele de la Toshiba preinstalate.

Concluzie:

Endless OS se mișcă oarecum ca Windows 7 Starter atât la bootare cât și la încărcarea aplicațiilor, dar vine cu avantajul de a ocupa mai puțin spațiu și interfață modernă gen tabletă, ușor de folosit, asemănându-se foarte mult cu Android.

4 Comments
  1. Tampenie mai mare care Endless OS nu am vazut . Expiratul XP ,al hraparetilor de la Microsoft , este superior din toate punctele de vedere . Am ceva experienta cu utilizarea sistemelor de operare Linux , asta cred ca este o gluma. Bazat pe Debian , dar la 1000 de ani lumina de el . Apropo : Cine dracu vrea sa-si transforme laptopul in tableta ? :)) GNOME este greoi ; aplicatii sunt doar cateva la dispozitie .Un incepator isi prajeste neuronii incercand sa se conecteze la retea . Sa instaleze Skype , la fel . Exemplu : Mi-a luat 30 de minute sa pot activa adaptorul wi-fi RTL 8192 CU , scrii in terminal de o iei razna . Cum se conecteaza un incepator , un copil ? Va spun eu , fuge la primul windox :))

  2. Partea interesanta a acestui OS este ca poate sa ruleze decent cu resurse destul de limitate, in rest este un sistem departe de a fi perfect. Pe un hardware performant, Endless OS nu-și are rostul.

    Mie mi-a atras atenția când am văzut că multe din laptopurile care se vând fără Windows, vin cu acest sistem preinstalat și am zis să-l testez din curiozitate.

    După părerea mea Windows XP a fost cel mai bun sistem din totdeauna. Personal prefer Arch Linux pe laptop și Ubuntu pentru desktop.

  3. este un c… atat de mare incat si windows vista/xp si 95 erau mult mai BUNEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!

  4. Buna ziua ,

    Va puteti externaliza serviciile IT cu noi, avem multe optiuni:
    – Dezvoltare de software
    – Administrare server Linux si Windows
    – Administrare VMware
    – Retele
    – Dezvoltare web si gazduire
    Intra pe ngbss.com . Proiectele dvs sunt succesul nostru.

    Toate cele bune,
    Echipa NGBSS.

Leave a reply

twelve + 9 =

Shopping cart