AlecoAir D12 Junior
Dezumidificatorul AlecoAir D12 Junior este unul dintre cele mai compacte şi eficiente dintre dezumidificatoarele casnice cu compresor.
Pe lângă aceste caracteristici un mare plus îl constituie şi preţul accesibil faţă de alte dezumidificatoare mai mari.
Performanţe
AlecoAir D12 Junior are o capacitate de 175W iar producătorul îl recomandă a fi folosit într-o cameră de până la 18 m².
Coincidenţa este că spaţiul unde îl folosesc are chiar 18 m² şi dezumidificatorul AlecoAir D12 Junior reuşeşte să reducă umiditatea sub 50%.
Făcând o comparaţie cu un dezumidificator mai puternic (de putere dublă) pe care l-am achiziţionat acum câţiva ani, diferenţa este că acela reduce umiditatea într-un timp mai scurt.
Este bine să se ţină seama de recomandarea producătorului referitor la suprafaţa pentru care poate fi utilizat, altfel în perioade cu ploi abundente aparatul va trebui să funcţioneze fără oprire pentru a ţine umiditatea la nivelul dorit.
Design
În ceea ce priveşte dimensiunea aparatului am ţinut neapărat să fie cât mai mic posibil pe de-o parte să nu încurce foarte tare şi pe de altă parte să fie stabil.
Mai deţin un dezumidificator mai mare, cu o înălţime 57 cm pe care un copil de 2 ani îl doboară cu uşurinţă.
Dimensiunile AlecoAir D12 Junior sunt:
– înălţimea 41,5 cm
– lungimea 25,6 cm
– lăţimea 20,3 cm
Astfel având baza aproape pătrată şi înălţimea nu foarte mare, este foarte stabil. Singurul inconvenient la înăţimea asta este că devine foarte atractiv pentru un copil să butoneze pe panou iar în acest sens ar fi fost utilă o opţiune de a bloca tastele aparatului.
Funcţii
Opţiunile de pe panoul de comandă sunt următoarele:
– timer – pentru automatizarea pornirii/opririi
– inside drying – pentru uscarea componentelor interne. Dacă nu utilizaţi aparatul pe timp de noapte, recomand ca înainte să opriţi aparatul să utilizaţi opţiunea inside drying pentru vreo 5 minute şi apoi sa goliţi apa din vasul de acumulare. Astfel veţi preveni apariţia bacteriilor.
– putere ventilator (low/high) – puteţi seta viteza ventilatorului pe minim sau maxim. Pe minim oferă un zgomot mult mai redus, pe maxim circulă o cantitate mai mare de aer pentru a reduce umiditatea într-un timp cât mai scurt.
– setarea umidităţii dorite
– mod (auto/continuu)
Modul auto/continuu se referă la funcţionarea compresorului, indiferent de setarea modului, ventilatorul funcţionează non-stop. Dacă selectăm modul continuu, compresorul va merge non-stop.
Pe modul auto, dacă de exemplu am setat umiditatea dorită ca fiind 50%, compresorul porneşte automat când umiditatea măsurată din aer este mai mare de 53% şi se va opri automat când umiditatea ajunge la 47%.
După cum spuneam, ventilatorul va continua să meargă şi după oprirea compresorului. Astfel, aparatul va putea măsura permanent umiditatea din aerul circulat de ventilator.
Nivelul de zgomot produs de aparat pe treapta minimă a venitilatorului este foarte puţin peste al unui frigider din generaţiile mai noi. Uneori, când umiditatea este mare, îl utilizez inclusiv pe timp de noapte şi zgomotul nu reprezintă o problemă.
Accesorii
AlecoAir D12 Junior vine la pachet cu un filtru suplimentar ce are în mijloc cărbune pentru a capta substanţele nocive din aer.
Întrucât la comenzi de peste 200 lei beneficiezi de transport gratuit, recomand să cumperi încă un filtru, în afară de cel inclus gratuit în pachet. Filtrul de cărbune se găseşte aici.
Aparatul poate funcţiona şi fără acest filtru de cărbune, însă nu strică un filtru suplimentar atât din punct de vedere al calităţii aerului cât şi a menţinerii componentelor interne într-o stare cât mai curată.
Concluzii
În primele zile utilizat doar pe timp de zi, pe modul automat cu umiditatea setată la 50% a acumulat zilnic câte 1,5 litri de apă.
După câteva zile am setat umiditatea la 40% ca să mă conving că poate să coboare umiditatea şi mai mult, ceea ce s-a şi întâmplat.
În concluzie AlecoAir D12 Junior îşi merită toţi banii, singurul inconvenient pe care l-aş putea găsi este că filtrul suplimentar nu este de mare densitate precum au alte aparate mai scumpe.