Nu de puține ori m-am confruntat cu problema mucegaiului și am pierdut foarte mult timp până să scap de mucegaiul din casă.
Ca să vă scutesc de tot chinul căutărilor fără rezultat, vă ofer experiența mea ”de-o viață”. Înainte de a intra în subiectul problemei câteva sfaturi de importanță majoră:
– dacă ai deja mucegai NU îl șterge cu cârpa pentru că riști să împrăștii sporii prin toată casa. Cumpără o soluție antimucegai, sau pune clor într-o sticluță cu pompiță și pulverizează pe suprafața afectată. Dintre toate soluțiile ce le-am folosit, Rivex Antimucegai mi-a plăcut cel mai mult. Soluțiile acestea au miros puternic și este nevoie să aerisiți foarte mult. După ce aplicați soluția și mucegaiul a dispărut, poți folosi un feon de păr ca să uscați mai repede peretele
– NU usca hainele în casă
– în cazul în care ai plante în casă, NU le uda în exces. În farfurie nu trebuie să existe apă.
– încearcă să reduci umiditatea din baie, mai ales după duș. Dacă nu ai fereastră să aerisești, montează un ventilator pe gura de aerisire. (Găsești la Dedeman foarte ieftine) Dacă nu ai nici gură de aerisire, deschide cea mai apropiată fereastră de baie.
– pe timp de iarnă încearcă să nu faci foarte cald în casă, întrucât diferențele mari de temperatură interior-exterior duc la condens și în special acest lucru se vede pe geamuri. De aceea probabil ați și văzut că de cele mai multe ori mucegaiul apare pe la colțurile unui perete de exterior.
– montează o hotă puternică în bucătărie (sa aiba măcar 600 mc/h) Ceva de genul acesta. Eficiența hotei crește dacă deschizi și fereastra de la bucătărie ca să tragă aer.
– dacă nu ai aerisire în baie poți porni hota și după ce faci duș și o lași pornită cam o oră.
– dacă ai gură de aerisire la debara sau la bucătărie îți recomand să montezi un venitalor de baie și să-l ții pornit tot timpul. Îți va reduce umiditatea din casă cu costuri minime.
– deschide geamul de mai multe ori pe zi. Obligatoriu dimineața când te trezești pentru că pe timpul nopții crește foarte mult umiditatea și obligatoriu seara ca să nu urce umiditatea foarte mult până dimineața.
– aparatele de aer condiționat au funcție de dezumidificare, adică captează umiditatea din cameră și o condensează afară
– obligatoriu să cumperi măcar un higrometru (recomand în fiecare cameră câte unul). Higrometru seamănă cu un termometru, dar care măsoară umiditatea iar de multe ori astfel de aparate au și funcție de măsurarea temperaturii. Apariția mucegaiului este strict legată de umiditate, și de aceea veți avea nevoie de un higrometru pentru a preveni apariția mucegaiului pe viitor.
Cel mai bun higrometru ca și calitate-preț l-am găsit acesta. Am folosit tot felul de higrometre și stații meteo, multe cumparate direct din china de pe ebay și majoritatea erau imprecise, arătau fie valori foarte mari fie valori foarte mici.
Fiecare zi pierdută cu căutări și experimente vă poate duce la înmulțirea mucegaiului în toată casa.
Umiditatea optimă într-o casă locuită ar trebui sa fie undeva în jurul valorii de 55% adică 50-60%. Dacă trece de 60% există risc să apară mucegai. Un nivel de umiditate de 70% timp de câteva zile duce garantat la apariția mucegaiului.
Ce faci dacă ai încercat absolut orice și nu ai reușit să scapi de mucegaiul din casă?
– poți monta un aparat de aer condiționat și folosești funcția de dezumidificare. Este foarte eficient și în plus de asta te ajută să te răcorești vara, și are funcție de încălzire care s-ar putea să-ți fie utilă dacă nu ai centrală proprie
– în general dacă nu dorești să investești peste 1000 lei într-un aparat de aer condiționat, soluția ideală constă într-un dezumidificator portabil. Mai jos am selectat câteva dezumidificatoare foarte bune:
Cele mai bune oferte: |
---|
Trotec TTK31E Pentru spații de până la 15mp, reglare umiditate dorită, 12 litri/zi, 120mc/h |
AlecoAir D12 ECO Pentru spații de până la 20 mp, reglare umiditate, program uscare rufe, ionizare, 12 litri/zi, 120mc/h |
Trotec TTK71E Pentru spații de până la 50mp, reglare umiditate, 24 litri/zi, 180mc/h |