Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Cum să-ți faci un RIG pentru minerit ETH (ethereum)

Dacă vrei să-ți faci un RIG pentru minerit ethereum, după părerea mea ai nevoie de cunoștințe minime de hardware, de preferabil să fi construit măcar un PC până acum și bineînțeles să știi să instalezi Windows 10 și câteva drivere.

Dacă pare foarte simplu, pregătiți-vă pentru situații neprevăzute cărora va fi nevoie să le faceți față și vă dau doar căteva exemple:
– sistemul nu-ți vede toate plăcile video
– softul de minerit dă tot felul de erori

De asemenea de-a lungul timpului vei întâmpina tot felul de probleme ce pot apărea din următoarele cauze:
– actualizarea sistemului de operare (Ghid complet pentru dezactivare update-uri Windows 10)
– supraîncălzirea cablurilor de alimentare (recomand să alimentați maxim 2 risere pe fiecare cablu ce vine de la sursă)
– defectarea riserelor
– blocarea sistemului din diferite cauze (overclocking prea mare)

RIG de buget
cum sa-ti faci un rig de minerit ethereum
Înainte de a te “arunca” cu mii de euro în acest business îți recomand să începi cu un mini RIG cu 2, cel mult 3 plăci grafice.

Un RIG de minerit mai de buget cu 2 plăci video îl poți face începând cu 4000 lei dacă ai deja câteva componente de la un PC vechi (hard, rami, placa de bază și procesor) sau le poți cumpăra de la un second hand.

Pentru un RIG de minerit cu două plăci grafice poți să folosești o carcasă de PC la care să îi montezi un ventilator în față și unul în spate pentru a crea flux de aer și să lași carcasa deschisă.

Plăcile grafice și sursa de curent recomand să le cumperi NOI!

Ca și placă grafică, dacă vrei să mergi pe varianta fără bătăi de cap poți să alegi Nvidia GTX 1060 cu 6 GB.
Pentru achiziție recomand următoarele magazine:

1. PCGarage
2. eMAG
3. Vexio
4. evoMAG

În mare parte eu folosesc Nvidia GTX 1060 Armor ce costă acum undeva la 1600-1700 lei. Îmi plac aceste plăci pentru că poți face overclocking fără a modifica bios-ul lor și de asemenea poți limita foarte mult consumul de energie.

Plăcile ATI sunt foarte bune dacă le moddezi, iar în acest caz se pierde garanția. Indiferent că vorbim despre ATI sau Nvidia, performanța este dată de calitatea memoriei:

– La Nvidia plăcile cu memorie Samsung sunt cele mai bune, apoi Micron, după care Hynix.

– La ATI, cele mai bune sunt memoriile Samsung, apoi Elpida, după care Hynix. Cel mai bun preț la plăci ATI l-am găsit aici.

Ca și sursă pe care o poți cumpăra cu bani puțini recomand nJoy Legion 600. O poți utiliza chiar și pentru un RIG cu 4 plăci grafice întrucât are 4 alimentări VGA iar dacă reduci consumul plăcilor îți sunt suficienți 600W.

Dacă controlezi RIG-ul de la distanță, mai recomand și priza inteligentă TP-LINK HS110 pentru a reseta sistemul atunci când se blochează.

Din câte am putut observa, căderile de tensiune afectează minerul și ar fi bine să utilizați un UPS sau măcar un stabilizator de tensiune. Ups-uri ceva mai ieftine sunt njoy iar ca stabilizator recomand PNI SilverCloud.

Dacă optezi pentru un UPS ai grija să alegi ceva cu putere cel puțin dublu față de consumul RIG-ului.

Am și creat la un moment dat acest wishlist din care vă puteți inspira.

RIG cu 6 plăci video

Ca să-ți faci un RIG pentru minerit ETH ceva mai puternic recomand această placă de bază. Are 5 sloturi pentru plăci video iar pentru a 6-a placă ai nevoie de acest adaptor.

Am căutat mult pe forumuri după plăci de bază cu 5-6 sloturi și am constatat că există un risc destul de mare ca placa de bază să nu-ți vadă toate plăcile video și astfel să te chinui cu fel și fel de setări.

Am ales modelul respectiv întrucât am găsit acest mic ghid cu setările de BIOS necesare ca să nu ai probleme când instalezi toate cele 6 plăci video.

Eu am ales să instalez pe rând fiecare placă întrucât dacă un riser ar fi fost defect mi-ar fi fost mai greu să descopăr care din ele face probleme.

Tot la Vexio mai găsești și risere, buton on/off, sau priza inteligentă TP-LINK ca să resetezi RIG-ul de la distanță.

Pentru 6 plăci video vei avea nevoie de o sursă de 900-1000W cu 6 alimentări PCI-E 6+2. Găsiți aici o astfel de sursă ceva mai accesibilă la preț.

O altă variantă ar fi să cumperi două surse nJoy Legion 600 pe care să le sincronizezi să pornească amandouă în același timp folosind acest modul.

Carcasa RIG-ului o poți face singur utilizând un raft metalic de la Dedeman/Leroy Merlin pe care îl poți tăia cu o pânză de bomfaier ca să fie mai compactă.

rig de minerit ETH-ethereum

La ce rezultate să te aștepti:

– 6 plăci video GTX 1060 sau ATI 570 îți poate aduce aproximativ 0,3 ETH pe lună
– consum de curent instant de aproximativ 700W (moddate sau setate pe modul economic), rezultă o cheltuială lunară de aproximativ 300 lei

Software necesar pentru RIG de minerit ETH:

1. Windows 10, SimpleMining OS sau orice altă versiune de Linux. Windows 10 este cel mai potrivit dacă ai un RIG cu diferite modele de plăci ATI și Nvidia. Windows 10 se poate descărca gratuit de aici de pe site-ul oficial.
2. Driver pentru plăci Nvidia – Nu instala suita Cuda pentru că vine cu multe chestii de care nu ai nevoie. Îți este suficient doar driverul pe care îl găsești aici.
3. Driver pentru plăci ATI – recomand driverul special pentru minerit de aici
4. DDU – Tool pentru dezinstalare drivere video – S-ar putea să ai nevoie de acest tool dacă întâmpini probleme cu driverele de la un update de Windows.
5. Script de minerit – Cel mai bine m-am „împăcat” cu Claymore’s

Obs. Trebuie să aloci 16-20 GB memorie virtuală (My PC >> Properties >> Advanced system settings >> Advanced >> Settings/Performance >> Advanced >> Change)

Dacă întâmpinați dificultăți lăsați un comentariu și încerc să vă răspund în cel mai scurt timp!

10 Scor total
RIG pentru minerit ETH (ethereum)

RIG-urile sunt relativ ușor de construit și se administrează destul de simplu dacă nu apar probleme dificil de soluționat. Cea mai mare problemă la ora actuală o constituie prețul mare al plăcilor grafice și volatilitatea monezii virtuale.

Ne-am bucura să aflăm părerea ta despre acest produs

Lasă un comentariu

1 × three =