Chrome OS este un sistem de operare light, realizat de compania Google și bazat pe Linux, fapt pentru care se aseamănă foarte mult cu Android. În mod oficial sistemul de operare Chrome vine doar preinstalat pe unele netbookuri, așa zisele chromebook-uri.
Conform Wikipedia, Google s-a decis să lanseze codul sursă în 19 noiembrie 2009, astfel a luat naștere proiectul Chromium OS. Plecând de la codul sursă au luat naștere mai multe distribuții așa cum s-a întâmplat în general cu Linuxul.
După cum spuneam fiind un sistem de operare light, în general va funcționa și pe calculatoare mai vechi cu puțin RAM, dar asta depinde în mare parte de distribuția pe care o găsiți.
Una din distribuțiile Chromium pe care o apreciez este Cub Linux și pe care o găsiți aici. Este bazată pe Ubuntu Linux, unul dintre cele mai populare sisteme de operare Linux.
Cub Linux se pare că folosește 99% din pachetele Ubuntu, ceea ce înseamnă că veți avea parte de aplicații actualizate. Mai pe înțelesul tuturor aș putea spune că este un Ubuntu cu interfață de Chrome OS. Este important să alegeți o distribuție populară ca să beneficiați tot timpul de update-uri la programele esențiale.
Fiind curios din fire, m-am hotărât să încerc Cub Linux în mașina virtuală întrucât pe laptop am deja alt sistem Linux, iar pentru siguranța datelor de pe hard prefer să fac testele cu VirtualBox.
În plus de asta vroiam să văd cum se comportă acest sistem cu inferfață de Chrome OS alocându-i un singur procesor de laptop cu frecvența 2,3 GHz, și doar 512 MB RAM, iar spațiul virtual a fost creat pe un hard disk clasic cu 5400 rpm montat într-un rack pe USB.
În primul rând am fost surprins să văd că instalarea a durat numai 10 minute, iar apoi sistemul se pornește în doar 40 secunde din momentul apăsării butonului de power și până la încărcarea iconițelor de pe ecran. Am testat încărcarea sistemului folosind și spațiul virtual alocat pe SSD-ul laptopului, iar timpul s-a micșorat la doar 25 secunde.
Instalarea se face în câțiva pași foarte simpli de urmat:
1. se alege limba
2. puteți opta să instalați și update-urile odată cu sistemul. Pentru test eu nu am bifat această opțiune dar dacă doriți să folosiți acest sistem și pe viitor recomand să bifați instalarea update-urilor
3. la installation type (tipul instalării) trebuie avut grijă să nu dați next pentru că opțiunea implicită este să formateze tot hardul și veți pierde toate datele. Trebuie să selectați opțiunea Something else (Altceva) și să vă asigurați că utilizați pentru instalare doar partiția dorită, iar celalalte partiții unde aveți date imporante să rămână intacte. Vă recomand ca înainte de instare să vă faceți un backup la datele importante pentru orice eventualitate.
Personal mă declar mulțumit de performanța obținută de acest sistem și îl recomand în special pentru a revitaliza netbook-urile mai vechi.