ASUS X541UV-GO1483 fără Windows, Core i3, placă video dedicată 920MX 2GB, 4 GB RAM, 500 GB stocare

1.649,99 Lei 2.049,99 Lei
Offer profitshare.ro
Last update was on: 7 octombrie 2021 17:01

ASUS X541UV-GO1483 este un laptop cu performanțe medii în ceea ce privește munca de birou și vine cu un preț foarte bun.

Am avut în teste acest model de la ASUS spre a înlocui sistemul de operare Endless OS (o variantă de linux) cu Windows 10.

Sistemul s-a instalat destul de repede, lucru ce mi-a făcut o primă impresie foarte bună, însă partea mai puțin plăcută este pornirea sistemului care durează până la 1 minut și 20 secunde.

Pornirea greoaie se datorează hard discului clasic ce oferă performanțe mult mai reduse față de un SSD. De aceea dacă doriți un laptop mult mai rapid, vă sfătuiesc să vă orientați către unul dintre aceste laptopuri care vin cu SSD.

Ok. Haideți să începem cu cel mai evident lucru și anume designul.

Design ASUS X541UV-GO1483

ASUS X541UV-GO1483 grosime
ASUS X541UV-GO1483 imită foarte bine laptopurile premium, scumpe, materialele par de calitate și finisajele dau impresia că sunt realizate din aluminiu dar în realitate este un aliaj metalizat turnat peste plastic.

Tastatura are cursa puțin cam lungă (2,3 mm) și destul de rigidă ceea ce nu prea este așa de confortabil dacă ai de dactilografiat sau de editat foarte mult în fiecare zi.
ASUS X541UV-GO1483 tastatura

Nu este cea mai bună tastatură pe care am utilizat-o până acum dar nici cea mai nasoală.

Touchpad-ul are o suprafață generoasă pentru a permite un control facil, însă este puțin cam zgomotos.

Display – rezoluție doar HD cu efect de oglindă enervant

ASUS X541UV-GO1483 vine cu un display ca mai toate laptopurile cu o diagonală de 15.6 inch și rezoluția de 1366 x 768 echivalentă cu High Definition.

Din punctul meu de vedere, display-urile HD sunt depășite și recomand să fie Full HD pentru a beneficia de o mai bună calitate a conținutului multimedia cât și pentru a preveni oboseala ochilor.

Matematic vorbind, Full HD este de două ori mai mare decât rezoluția HD, ceea ce înseamnă că pixelii mai puțin vizibili rezultatul final fiind o imagine mai clară.

Partea și mai puțin plăcută în legatură cu displayul laptopului ASUS X541UV-GO1483 constă în faptul că este cu suprafață Glossy (lucioasă) și reflectă lumina becului și este nevoie să-l folosim pe luminozitate maximă ca să nu se comporte asemenea unei oglinzi.

Se poate vedea mai jos cum se reflectă telefonul mobil atunci când am făcut poza.
ASUS X541UV-GO1483 display
Așadar dacă lucrați mult timp, nu vă recomand acest tip de ecran și implicit mai bine vă orientați către acest laptop ce vine cu ecran Full HD Anti-Glare (cu suprafață mată) și pentru performanță maximă are SSD în loc de hard disc clasic.

Procesor Intel® Core™ i3-7100U

Modelul de procesor 7100U face parte din a 7-a generație de Intel Core i3 și a fost lansat în trimestrul 3 al anului 2016.

Iată și câțiva indicatori de performanță și eficiență
– 2 cores (nuclee fizce)
– 4 threads (procesoare virtuale). Hyper Threading este tehnologia prin care fiecărui nucleu fizic îi sunt atribuite căte două procesoare virtuale pentru a rula în paralel mai multe sarcini într-un timp mai scurt.
– 2,4 GHz frecvență
– putere disipată: 15W. Acest indicator relevă faptul că procesorul este foarte eficient în ceea ce privește consumul de energie și căldura pe care o degajă.

După punctajul obținut pe site-ul de teste cpubenchmark.net putem deduce că procesorul oferă performanțe medii ceea ce înseamnă că în task-uri obișnuit de birou nu o să vă dezamăgească.
ASUS X541UV-GO1483 procesor
Placă video integrată Intel® HD Graphics 620

Placa video integrată reprezintă un compromis pe partea de performanțe pentru a reduce consumul de energie și a beneficia de autonomie cât mai mare.

Placă video dedicată NVIDIA GeForce 920MX 2 GB DDR3

ASUS X541UV-GO1483 beneficiază de placă video dedicată, și anume modelul 920MX ce oferă performanțe mult mai mari decât placa integrată și putem rula chiar și jocuri din 2017 dar la rezoluție minimă.

Nu am testat-o în jocuri întrucât consider că nu acesta este rolul unui laptop cu această configurație, în schimb am deschis mai multe videoclipuri pe youtube și rulează exemplar chiar și cele cu rezoluție Ultra HD 4K.

Memorie RAM 4GB DDR4 2133MHz

ASUS X541UV-GO1483 vine din fabrica cu 4 GB RAM, iar upgrade-ul este dificil întrucât nu exista capac special pentru acces la memorie ci trebuie desfăcută toată carcasa.

Dacă obișnuiți să utilizați multe task-uri de browser plus alte aplicații în paralel, ar fi mai bun un laptop cu 8 GB RAM.

Unitate de stocare de tip HDD – un compromis de performanță în detrimentul capacității mari de stocare.
Așadar beneficiem de capacitate de stocare destul de generoasă, adică 500 GB însă viteza de citire și scriere este incomparabil mai mică decât a unui SSD.

Din punct de vedere al performanței, hard discul este cea mai slabă componentă, putând spune că trage în jos configurația laptopului. De asemenea hard discul generează zgomot și căldură, față de un SSD complet silențios și cu mult mai puțină căldură degajată.

Multimedia

Calitatea sistemului audio SonicMaster mi-a atras atenția într-un mod foarte plăcut întrucât se aud destul de puternic și clar fără să distorsioneze.

Camera web este VGA și cred că ar fi fost în pas cu vremurile actual măcar o rezoluție HD.

Conectivitate
ASUS X541UV-GO1483 porturi
Lista de porturi este cât se poate de completă și anume: HDMI, VGA, USB 2.0, USB 3.0, jack audio out, RJ-45 și nu în ultimul rând USB 3.1 de tip C.

De asemenea există și cititor de carduri SDXC.

Standardele pentru conectarea la internet nu sunt de ultimă generație:
– placă de rețea 10/100 Mbps ce înseamnă că puteți descărca cel mult 12,5 MB pe secundă
– Wireless 802.11 b/g/n ce oferă în realitate viteze undeva la jumătate față de placa de rețea prin fir.

Sistem de operare

ASUS X541UV-GO1483 se comercializează cu sistemul de operare Endless OS preinstalat, acesta fiind o versiune simplificată de linux.

Partea bună este că pentru utilizatorul casnic (exclus cei care practică un business) puteți utiliza Windows 10 gratuit.

Cel mai ușor este să utilizați Media Creation Tool oferit de Microsoft pentru a crea un stick usb bootabil cu Windows 10.

Când începeți instalarea de pe stick vă recomand să ștergeți toate partițiile și să le creați după preferințe. Spre exemplu 100 GB partitia pe care veti instala Windowsul și restul până la 500 GB faceți o altă partiție.

Autonomie – 4 ore în medie pentru utilizare obișnuită

Ce conține pachetul:

În pachet veți găsi un mic manual, garanția, încărcătorul și un DVD cu driverele pe care însă nu îl veți putea folosi pe acest laptop întrucât nu are unitate optică. Toate driverele se pot găsi pe site-ul producătorului.
ASUS X541UV-GO1483 pachet

Concluzie

ASUS X541UV-GO1483 este ok dacă nu aveți foarte mari pretenții și aveți un buget foarte strict, altfel dacă suplimentați bugetul cu până la 200 lei puteți găsi un model cu SSD și ecran Full HD Anti-Glare.

8.5 Total Score
ASUS X541UV-GO1483

ASUS X541UV-GO1483 merită achiziționat dacă îl găsiți la prețul de cel mult 1500 lei, altfel cu o mică diferență puteți lua ceva mai bun cu SSD și ecran Full HD Anti-Glare.

Design
8.5
Performanță
7.5
Dotări
8.5
Preț
9.5
Ne-am bucura să aflăm părerea ta despre acest produs

Leave a reply

eighteen + 19 =