ASUS X540LA-XX265T laptop cu procesor Core i3 și Windows 10 la preț accesibil

ASUS X540LA-XX265T este laptopul despre care vom vorbi astăzi întrucât l-am văzut la ofertă și mi-a atras atenția spre a-i analiza fiecare detaliu și să vedem în concluzie dacă merită sau putem găsi alternative mai bune.

Este un laptop pe de-o parte modern prin designul realizat cu atenție la fiecare detaliu și pe de altă parte suficient de performant încât să facă față solicitărilor uzuale.

ASUS X540LA-XX265T nu se adresează gamerilor deoarece are doar procesor grafic integrat, fapt pentru care jocurile foarte noi fie nu vor rula, fie vor sacada chiar și la detalii minime.
ASUS X540LA-XX265T

ASUS X540LA-XX265T – Vezi aici prețul actual

Design:

Având o configurație destul de obișnuită, am putea spune că punctul forte al modelului X540LA-XX265T de la Asus este designul. Nuanța de maroniu conferă o eleganță aparte, iar dacă ne gândim că laptopul cântărește doar 1,9 kg deja putem spune că se detașează de marea majoritate.

Grosimea este de aproximativ 2,7 cm ceea ce se încadrează în limitele normale, însă ca și forme este foarte bine conturat iar asta se observă cel mai bine la colțuri.
Cum este de așteptat pentru un laptop modern, tastatura este fără ramă, integrată în carcasă, iar tastele sunt perfect pătrate, plăcute la atingere și optimizate pentru munca de birou.
ASUS X540LA-XX265T design
Display:

Ecranul are rezoluția pe care o întâlnim la majoritatea laptopurilor de buget și anume 1366 x 768 (corespunde cu High Definition) iar aspectul este Glare (lucios).

Monitoarele de tip Glare nu sunt potrivite pentru a fi utilizate în aer liber unde lumina puternică s-ar reflecta pe marea parte a ecranului. Acest inconvenient poate apărea chiar și la lumina becului fapt pentru care se recomandă poziționarea monitorului cu spatele către sursa de lumină.

Există și laptopuri care vin cu ecran de tip Anti-Glare care nu reflectă deloc lumina, acestea fiind recomandate pentru persoanele care lucrează intens. Pe de altă parte monitoarele Glare sunt mai potrivite pentru conținut multimedia întrucât redau mai bine culorile.

Laptopurile Asus oferă o tehnologie numită Eye Care ce reduce lumina albastră emisă de ecran cu până la 33% și astfel reduce oboseala ochilor. De asemenea există și moduri de nuanțe pe care le puteți alege în funcție de un anumit tip de conținut pe care îl rulați.

ASUS X540LA-XX265T

Cel mai bun preț îl găsiți aici, cât și cele mai bune servicii de achiziție.


Procesor:

ASUS X540LA-XX265T are în dotare modelul de procesor 5005U din gama Core i3 de la Intel pe tehnologie 14 nm, lansat la începutul anului 2015. Acesta dezvoltă o frecvență tactată la 2000 MHz și avem un cache de 3 MB, ceea ce indică performanțe medii dar cu un consum de energie foarte mic.

Procesorul 5005U are două nuclee fizice, însă datorită tehnologiei Hyper Threading care oferă câte două fire de execuție pe fiecare nucleu, sistemul de operare lucrează cu 4 procesoare.

Tehnologia de ultimă generație își spune cuvântul și după se vede și în testele de mai jos efectuate de site-ul de specialitate cpuboss, procesorul 5005U oferă performanțe mai bune decât N3540 cu 4 nuclee fizice din generația 2014.
ASUS X540LA-XX265T procesor
Placa video:

După cum am spus și la începutul acestui articol, ASUS X540LA-XX265T nu are placă video dedicată ci doar un procesor grafic integrat, modelul fiind Intel HD Graphics 5500.

Pentru aplicații de birou, filme sau clipuri, procesorul grafic este excelent deoarece furnizează performanțe optime cu un consum redus de energie.

Pe de altă parte putem rula și ceva jocuri cu cerințe mai mici în genul StarCraft II, Call of Duty Black Ops 2, Counter-Strike GO, Fifa 2015, Word of Warships 2015, Overwatach 2016, GTA 5.

Memorie și stocare:

Capacitatea de memorie instalată pe laptop este de 4 GB DDR3L la frecvența 1600 MHz și ocupă singurul slot disponibil. Se poate upgrada până la 8 GB, iar pentru acest lucru trebuie înlocuit modulul actual cu altul de 8 GB. Unitatea de stocare este de tip HDD clasic cu 500 GB și 5400 rpm.

ASUS X540LA-XX265T

Cel mai bun preț îl găsiți aici, cât și cele mai bune servicii de achiziție.


Multimedia și porturi:

Chiar dacă ASUS X540LA-XX265T are o greutate redusă, totuși la capitolul multimedia are toate dotările: DVD RW, difuzoare stereo cu tehnologia SonicMaster, cameră web VGA, microfon și cititor de carduri.

Pe partea de porturi este interesant că are atât conectori din generații vechi precum VGA (util pentru proiectoare, tv-uri, monitoare modele mai vechi) cât și HDMI ce oferă externalizarea semnalului audio-video la calitate Full HD.

De asemenea avem un port USB 3.0 pentru transfer de date la viteze foarte mari și un alt port USB Type-C ce se preconizează că va fi extrem de folosit în viitor deoarece are dimensiuni reduse și permite conectarea cablului indiferent de poziție.

Observăm că toate porturile sunt grupate pe laterala stângă a laptopului pentru a ne permite o mai bună organizare a cablurilor, astfel că nu vom fi incomodați pe partea dreaptă dacă folosim un mouse extern.
ASUS X540LA-XX265T porturi
Multe laptopuri au conectori pe toate părțile iar faptul că cei de la Asus s-au gândit să facă o rânduială mai bună denotă atenția lor pentru fiecare detaliu în parte.

Comunicații:

La capitolul comunicații, ASUS X540LA-XX265T nu stă foarte bune în sensul că măcar placa de rețea să fi fost cu tehnologie Gigabit (1000 Mbps), sau wireless-ul să aibă standardul ac. În schimb avem de tehnologii foarte vechi, precum 100 Mbps pe fir și 802.11 b/g/n pe wireless.

Așadar dacă acasă aveți o conexiune de minim 300 Mbps, nu o veți putea exploata la viteza maximă. Există și plăci de rețea pe USB cu tehnologie Gigabit care pot completa acest neajuns. Spre exemplu acestea de aici.

Oricum pentru configurația actuală a laptopului nu aveți nevoie de o placă de rețea mai performantă decât dacă schimbați hardisc-ul cu un SSD care să țină pasul cu viteza internetului.

Sistem de operare:

Un alt mare avantaj al lui ASUS X540LA-XX265T este sistemul de operare Windows 10 care vine preinstalat cu toate driverele astfel că imediat ce porniți laptopul tot ce trebuie este să faceți câteva setări și este gata de lucru.

Acumulator și autonomie:

Acumulatorul este Li-Ion cu 3 celule și ținând seama de configurația optimizată pentru consum redus de energie se poate aproxima o autonomie destul de generoasă, undeva la minim 4 ore (cu luminozitatea ecranului redusă și activarea modului Power Saver)

Concluzie:

Ținând seama de performanțe și faptul că are un design deosebit plus că vine cu Windows 10 atunci putem spune în mod cert că ASUS X540LA-XX265T este unul dintre cele mai bune laptopuri cu prețul sub 2000 lei. Dacă consultați aici lista cu cele mai ieftine laptopuri cu Windows 10 veți vedea că X540LA-XX265T este printre primele.

8.8 Total Score
ASUS X540LA-XX265T raport calitate-preț echilibrat

ASUS X540LA-XX265T este unul dintre cele mai accesibile laptopuri cu procesor Core i3 și sistem de operare Windows 10.

Design
9
Performanță
8
Dotări
8.5
Preț
9.5
Ne-am bucura să aflăm părerea ta despre acest produs

      Leave a reply

      three × four =